Рилски манастир и гроба на Св. Иван Рилски
Рилски манастир и гроба на Св. Иван Рилски / netinfo
С благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий на 21 юли от Велико Търново тръгва Поклоннически поход "Св. Иван Рилски`2017”. Целта е възстановяване пътя на мощите на преподобния от 1469 г., когато от Търново през Никопол и Средец са пренесени в Рилския манастир. За събитието свидетелства Владислав Граматик в "Разказ за пренасяне на мощите на Иван Рилски в Рилския манастир", писан през 1479 г. 

Инициативата на две великотърновски туристически дружества предвижда да се измине пеш частта от Велико Търново до Никопол, при което маршрутът минава през територията на община Свищов. Предвидена е нощувка в с. Овча могила и молитва в храм "Св. Иван Рилски" в с. Драгомирово.

В подкрепа на пешеходната група е и двудневен велопоход, организиран от Спортен клуб „Драг”. На 26 юли колоездачите от с. Овча могила през с. Драгомирово ще пристигнат в гр. Свищов, където ще се помолят в храм "Св. Троица". След кратка почивка ще продължат пътя си за Никопол, където ще се съберат с пешеходната група за края на етапа и ще присъстват на всенощно бдение срещу празника на Св. Климент Охридски. 

- Поклонничеството е традиция в православната църква, при което търсенето на Бога става чрез пътя – разказа Паскал Пиперков, ръководител на похода и на Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица-1909” – Велико Търново. Поканата на организаторите към православните християни е да се включат в похода, като се допуска участие в част от маршрута. Така чрез силата на колективната молитва се цели да се получи благословението на Рилския светец - небесен закрилник на българския народ.
Община Свищов ще подкрепи тази година инициативата, осигурявайки нужната организация и ескорт на участниците.