/ Община Горна Оряховица

С Почетен знак на Община Горна Оряховица бе отличено НЧ „Напредък - 1869“ за 150-годишния си юбилей. Отличието бе връчено от кмета инж. Добромир Добрев на председателя на читалището Атанас Петров на специална церемония в Гербовата зала.

В Горна Оряховица вече има паметник на Атанас Буров

В навечерието на празника, инж. Добрев, заедно със заместник-кмета Йорданка Ку
шева се срещнаха с художествените ръководители на читалищните състави. Атанас Петров от своя страна връчи на кмета плакет „150 години НЧ „Напредък 1869” с благодарности за подкрепата, която позволява на читалището да пръска светлина и напредък.

Кулминацията на поредицата от прояви по повод 150-та годишнина бе големият концерт в НЧ „Напредък – 1869“. На сцената излязоха двайсетината читалищни колективи, обединени от идеята да покажат, че след век и половина читалището още е място за вдъхновение и напредък.

Празничният концерт започна с новата формация, създадена от почетния гражданин на Горна Оряховица Аделина Колева - „Графити”. Постепенно на сцената излязоха и най-малките таланти на Читалището. Хор „Славянско единство”, ръководен от друг почетен гражданин - Донка Копринкова, се включи веднага след приветствието от председателя на най-голямата културна институция в община Горна Оряховица. Атанас Петров благодари на всички педагози, деца, родители, спомоществователи, които поддържат духа на читалището.

Горна Оряховица празнува! (СНИМКИ)

Многобройни са наградите, поздравителните адреси и цветята, които НЧ „Напредък - 1869” получи за 150-та годишнина. Сред тях са плакет „Св. св. Кирил и Методий” от президента Румен Радев, почетен знак „Печат на цар Симеон Велики” от министъра на културата Боил Банов, почетен знак на Община Горна Оряховица и други.

Тази година и трите награди на Община Горна Оряховица за принос към културата са за хора от Читалището. Наградите получиха председателят Атанас Петров, художественият ръководител на ФА „Сидер войвода” Георги Петров и корепетиторът на хор „Славянско единство” Антон Благоев.

В празничната вечер на сцената излязоха изпълнители от всички читалищни състави – от най-малките танцьори на балет „Калина” с ръководител Калинка Генова до ветераните от групите за стари градски песни. Най-утвърдените получиха плакет „150 години НЧ „Напредък - 1869” от председателя на читалищното настоятелство Атанас Петров.

Инж. Добромир Добрев: Горна Оряховица трайно променя своя облик

Специален гост на концерта беше голямата певица Нели Рангелова. С нея пяха младите попълнения на горнооряховската школа, както и цялата пълна до край зала на читалището.

Финалът беше за фолклорните формации – „Приключенци” на Йордан Минчев, „Балканика” с ръководител Петър Петърчев и запазената марка на НЧ „Напредък” – фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” с ръководител Георги Петров.

След песните и танците, на финала на грандиозния концерт, всички заедно изпяха „На многая лета” с пожелание за още вдъхновяващи изяви.