Пиротехническо шоу закрива фестивала на Античния Рим в Свищов
Пиротехническо шоу закрива фестивала на Античния Рим в Свищов / netinfo

Днес е последният четвърти ден от фестивала на Античния Рим - “Орел на Дунав”, който представя исторически възстановки на живота на римските легионери. Фестивалът в Свищов започна в четвъртък с посрещане на Fuokо di Vesta - Свещения огън.

Днес освен гладиаторски битки и танци в програмата са предвидени и церемония по освещаване и легионерска сватба. От 18,00 часа е голямата битка на легиона срещу варварите, която ще се проведе на Градския стадион в крайдунавския град.

В 20,00 часа започва ритуал с митра , а в 21,00 ч. триумфалния парад на костюми под светлината на факли. В 22,00 часа започват ритуала по загасяне на свещенния огън и пиротехническото шоу, с което ще бъде закрит фестивала.

Фестивалът “Орел на Дунав” се проведе за първи път път в Свищов, земите около който са били средище на италийските легионери в продължение на около 300 години.

Подобни зрелищни спектакли-възстановки са провеждани в Германия, Португалия и Франция. Възстановките са дело на италианската неправителствена организация „Прима Леджо Италика“, чиито членове имат общо хоби - да пресъздават живота на Римския легион по време на Първата римска империя.