„Пипи Дългото чорапче” оживява на сцената на МДТ
„Пипи Дългото чорапче” оживява на сцената на МДТ / netinfo
Пипи - любимата героиня на всички деца, ще зарадва малките болярчета на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. „Пипи Дългото чорапче” е новото заглавие в афиша на храма на Мелпомена, а премиерните спектакли са на 19 май от 11 часа и на 28 май от 18 часа в голяма зала.

„Романът на Астрид Линдгрен е апотеоз на детството, една прекрасна визия на децата за тяхното бъдеще. Всички искаме да запазим детското в себе си и не желаем да пораснем. Това е и лайтмотив в цялата пиесата. Нашият спектакъл е посветен на това да запазим най-красивото в себе си и макар и пораснали, да останем деца”, обяснява режисьорът Стефан Методиев, който е работил и по сценографията на спектакъла. Негова е и адаптацията на текста по романа на шведската авторка.

„Избрахме това заглавие, защото Пипи е любима на всички деца заради нейната неподправеност и свободомислие. Тя е първият литературен образ на свободното дете”, признава той. Режисьорът сподели, че представя историите на Пипи на сцена за пети път, но за първи път работи с професионални актьори.   

В шарения детски свят на въображението ще се пренесе публиката по време на представлението. „Действието се развива в къщата на Пипи - Вила Вилекула, която е място за приключения и забавни игри. Обградена е с гора от огромни близалки”, издава част от сценичните решения постановчикът. По думите му постановката е насочена към всички деца – от най-малките до порасналите, за които детството е още живо.

В образа на щурата Пипи се превъплъщава актрисата Силвия Шекилова. Тя сподели, че да играе Пипи е нейна сбъдната детска мечта. „Като малка мечтаех да имам маймуна, кон – всичко, което има Пипи. Изключително много се забавлявам в тази роля. Смятам, че за детските спектакли е много важно да се забавляваме докато играем, за да можем да запалим всички деца да играят и да се забавляват заедно с нас“, усмихва се актрисата.  

Като нейните приятели Томи и Аника на сцената й партнират Георги Тодоров и Дария Йорданова. Дончо Дончев играе Блум, а Алфидин Раифов ще видим като Карлсон Гръмотевицата. Музика в спектакъла е на Михаил Шишков. Като асистент режисьор над постановката е работила Силвия Шекилова.

„По време на репетициите ние се превърнахме в деца. Много се забавлявахме и това неминуемо ще остави положителен знак върху спектакъла. Надяваме се да провокираме децата да влязат в салона и да видят нещо романтично. Това един лиричен спектакъл, възпитаващ ценности, за които ние всички сме чели в романа „Пипи Дългото чорапче“. Това е нашата съпротива – да покажем на децата, че не всичко изглежда по начина, по който им се поднася от специализираните филмови канали за деца“, посочи Алфидин Раифов.

Билети за „Пипи Дългото чорапче” се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.