/ netinfo

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“  в Горна Оряховица получи награда от Европейския парламент да представи България на Европейската седмица на младежта в Брюксел като част от Програмата за училища посланици на ЕП.

Над 35 млн. лв. е бюджетът на Община Горна Оряховица за 2019 г.

ПГЕЕ е училище посланик на Европейския парламент от септември 2018 г., когато спечели в оспорвана надпревара със 100 училища в България. При оценката под внимание бяха взети броят, темите, обхватът и съдържанието на предстоящите дейности по популяризирането на дейностите на ЕП, отзвукът в медиите и социалните мрежи, броят на достигнатите ученици и членове на местната общност.

Младшите посланици на ПГЕЕ са първите в България, които положиха „клетва“ над електронен четец при тържествена церемония в Община Горна Оряховица, водена лично от кмета на града - инж. Добромир Добрев. Друга тяхна инициатива успя да обедини 2 общини, 3 града и 7 училища в една обща кауза - „Дари усмивка на дете по Коледа“, когато бяха събрани цял бус с играчки и закупени лазерен мултифункционален цветен принтер и домашна караоке система с два безжични микрофона за всекидневните нужди на Дневен център за деца с увреждания в Горна Оряховица. Посланиците на ПГЕЕ ежедневно и отговорно работят и по текущите задачи от програмата си.

Европейският парламент е съорганизатор на водещото събитие на Европейската седмица на младежта (29 април – 5 май 2019 г.). Темата е „Демокрацията и аз“, а приблизително 700 млади хора от Европа са поканени в Брюксел на 29 и 30 април, за да участват в серия от събития в ЕП. Сред поканените са старши посланик Богдана Пашева-Куманова и един младши посланик от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, Горна Оряховица, които ще представят България.

Очаква се и през втората половина на 2019 г. сходен брой училища посланици на Европейския парламент да вземат участие в подобни семинари и събития. Освен тези стимули Програмата предлага и пътувания за участие в програма „Евроскола“ в Страсбург и различни други инициативи на ЕП и останалите европейски институции. Останалите награди ще бъдат обявени след приключването на финалното оценяване през месец юни.

Всяка година Програмата за училища посланици на Европейския парламент събира по няколко пъти най-заслужилите учители – старши посланици, в Брюксел, за да им даде възможност да научат нещо ново за Европа, да обменят опит и да създадат контакти помежду си.

“Горди сме, че именно на нашето училище е оказана тази чест”, сподели директорът на ПГЕЕ инж. Милена Димитрова. “Продължаваме да работим за реализиране на идеите на младите хора в Европа”, допълни Венета Стефанова - старши посланик към ЕП в ПГЕЕ.