Евродепутатът Петър Корумбашев на среща с млади социалисти във Вонеща вода
Евродепутатът Петър Корумбашев на среща с млади социалисти във Вонеща вода / netinfo
Водачите на листи  Весела Лечева и Кристина Сидорова инициираха съвместно обучение на младите членове на БСП от двете области Велико Търново и Габрово.

Младите хора, сред които имаше и председатели на общински съвети на БСП, както и общински съветници, обсъдиха важни теми като българското председателство на Съвета на ЕС, държавния бюджет за 2018 г., политиките на БСП, присъствието на БСП в местната власт в двете области, както и предстоящите местни избори. Те преминаха и тренинги по публична комуникация, реторика и ролеви игри-тиймбилдинг.

„Това обучение е първата ни стъпка за подготовка на набор от млади, будни и смели, но и подготвени с експертиза хора, които отсега да се готвят за участие в местни избори“, подчерта Валерия Дончева, областен председател на Младежкото обединение на БСП.

Евродеутатът Петър Курумбашев говори пред участниците в обучението за Българското председателство на Съвета на ЕС като изключително важен политически и институционален инструмент за издигане на авторитета на България.

Проф. Донка Алекснадрова представи ефективни методи за комуникация как посланията на младите да стигат до обществеността и да я привличат на своя страна, взаимодействие с гражданите и реторични похвати, а Вяра Емилова от Изпълнителното бюро на партията направи анализ за ситуацията в двете области.

За алтернативния бюджет на БСП и за парламентарната дейност на групата на „БСП за България“ говориха народните представители Весела Лечева и Кристина Сидорова.

Те посочиха основните акценти в алтернативния държавен бюджет, който предлага социалистическата партия - намаляване на данъка върху доходите на 2 850 000 работещи български граждани, въвеждане необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, без да се променя ставката на корпоративния данък; премахване статута на държавните и общинските лечебни заведения като търговски дружества,както и отказ от принципа „Парите следват ученика”.

„Дългосрочната стабилност на държавата при управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти е подложена на риск от повтаряне на цикъла на застой и затъване. Липсва стратегически насочена програма за управление на държавата, която да реши основните ѝ проблеми.

Управляващите нямат воля и интерес да променят модела на управление на публичен ресурс, който досега успешно захранва политическото им оцеляване мандат след мандат, но изчерпва националната енергия и обезкръвява обществото“, посочиха народните представители.

„БСП поставя няколко акцента,чийто фокус са хората - пресичане на тенденцията за скъпо, платено и некачествено здравеопазване; заличаване на неравенствата в доходите и овладяване на бедността; спиране на кризата на българското образование; преодоляване на регионалните диспропорции чрез балансирано  развитие на регионите“, посочиха още депутатите.