Партия ГЕРБ първа в Свищов, СДС с най-висок резултат в дунавския град
Партия ГЕРБ първа в Свищов, СДС с най-висок резултат в дунавския град / netinfo
От 35812 жители на Община Свищов, имащи прово на глас при избора на евродепутати, до урните във вчерашния ден отидоха 10369. Според данните от Районната избирателна комисия, активността в крайдунавската община е 29%, като тази в града - 30% за първи път е по-висока от селата – 28%.

С 2330 гласа, класацията води ГЕРБ, следвана от АТАКА с 2258, като разликата между двете политически партии е 0, 74%. Трето място гласувалите в Община Свищов отредиха на БСП – 21,61%, а на четвърто е СДС с 11,30%. Резултатът на Съюза на демократичните сили в Свищов е най-високия за страната, и това според коментара на кмета – Станислав Благов се дължи на факта, че двама кандидати за евродепутати от листата са от Свищов – от гласувалите 1148 души с бюлетината на СДС, 314 са дали предпочитания за Лъчезар Тошев, а 154 за Евгений Кънев. На 5-то място с 7,87% е ДПС, а след тях с 3,83% е НДСВ.

На пресконференция днес пред местните медии, коментирайки резултатите от проведените евроизбори, кметът на Община Свищов заяви, че за кандидатурата си за трети мандат на есен, ще търси подкрепата на цялото демократично пространство в Общината, като сремежът му ще бъде отново да се организира подкрепилата го през 1999 и 2003 Коалиция „За Свищов”. „Ще потърся – каза Станислав Благов, и подкрепата на ПП ГЕРБ, но не на всяка цена”.

Според него първото място на ГЕРБ показва, че жителите на Община Свищов не са доволни от управлението на тройната коалиция.