Откривателят на противозачатъчното хапче чете лекция за половото възпроизводство във ВТУ
Откривателят на противозачатъчното хапче чете лекция за половото възпроизводство във ВТУ / снимка: parliament.bg

Световноизвестният учен и писател проф. Карл Джераси ще изнесе лекция в аулата на Великотърновския университет.

Карл Джераси е откривател на първото перорално противозачатъчно средство, известно като “антибебе”. Неговото хапче е първото лекарство, което американците поставят в Националната изобретателска галерия на славата, заедно с електрическата крушка на Едисон. Професорът е с български произход- баща му е български евреин, който е бил известен лекар в София. Лекцията на Джераси във Великотърновския университет е на тема ”Бъдещето на половото възпроизводство” и ще започне в 10,00 часа.

Карл Джераси е един от малцината учени, които са носители едновременно на Националния медал на науката и на Националния медал за технологии на САЩ. При посрещането на новото хилядолетие “Лондон Таймс” го включва сред 30-те най-важни личности на милениума – редом с Шекспир, Лутер, Коперник, Магелан, Пастьор, Айнщайн, Нютон, Дарвин, Ленин и др. Карл Джераси е почетен член на Българската академия на науките и на още 16 академии, сред които Кралската шведска академия на науките, Германската академия на естествените науки, Мексиканската и Бразилската академия на науките, почетен член е на Кралското общество по химия в Лондон и на Американската академия на фармацевтичните науки. Има 20 почетни доктората. Автор е на над 1200 научни труда.

От 1997 год. Карл Джераси пише пиеси в измисления от него жанр “наука в театъра”. Много от научните си идеи той прави достъпни за хората, като ги въплътява в романи и пиеси. В Сатиричния театър в София вече е поставяна неговата пиеса “Непорочно и неточно”.
Най-новата му драматургична творба “Табу” ще бъде представена на търновска сцена тази вечер от 19,00 ч. в Музикално- драматичния театър “К.Кисимов”.

Карл Джераси е страстен колекционер на картина. В Сан Франциско, в музея на модерните изкуства има павилион на негово име, където са изложени картини от личната му колекция. Проф. Джераси притежава и много скулптури на прочутия Хенри Мур. В рамките на програмата “Джераси за хора на изкуството”, той основава колония за творци, близо до Удсайд, Калифорния, като осигурява целогодишно жилища и ателиета за приблизително 70 души от различни гилдии на изкуствата. Над 1500 творци са получили финансова подкрепа по тази програма от началото й.