Откривателят на гроба на цар Самуил е новият почетен доктор на ВТУ
Откривателят на гроба на цар Самуил е новият почетен доктор на ВТУ / DarikNews.bg

Откривателят на гроба на цар Самуил проф. Николаос Муцопулос е новият почетен доктор на Великотърновския университет. Той бе удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на специална церемонията в аулата на висшето училище. Инсигниите бяха връчени на гръцкия професор от ректора проф. Пламен Легкоступ.

Прочутият гръцки археолог, архитект и византолог е отличен за изключителния му принос в изследването на българското историческо минало. Званието се присъжда и по случай навършването през тази година на 45 години от откриване на тленните останки на цар Самуил от проф. Муцопулос и 1000 години от кончината на прочутия български владетел.

Проф. Николаос Муцопулос е специализиран в изследване на византийската църковна и традиционна архитектура, с множество публикации в тази област. Занимава се с описването на укрепените селища и крепости в Македония и Тракия. Прави археологически проучвания и разкопки в различни части на Мигдонийска Редина, в „Дракоспита” на остров Евбея и на други места в Гърция, а от 1965 до 1975 г. на остров Свети Ахил в Малкото преспанско езеро, където през 1969 година открива останките на цар Самуил в базиликата „Свети Ахил”. По време на дългогодишната си кариера е ръководил реставрирането на Христовия храм в Божи гроб, а с помощта на гръцкия учен е извършено и архитектурното оформление на Старинен Пловдив.

Проф. Николаос Муцопулос е почетен член на Атинската академия на науките, на Academia Pontaniana в Неапол, на Българската академия на науките и на пловдивския Граждански клуб. Почетен гражданин на Пловдив и на много градове в Северна Гърция. Почетен доктор на Пловдивския университет “П. Хилендарски”, Република България (2010 г.). Награждаван е с гръцки и чужди почетни отличия. Има над 500 публикувани научни изследвания.