Отиде си художникът Александър Терзиев, един от първостроителите на ВТУ
Отиде си художникът Александър Терзиев, един от първостроителите на ВТУ / Sofia Photo Agency

На 14 октомври  почина проф. Александър Терзиев, един от водещите български живописци през 60-те и 70-те години на XX век. С откриването на Висшия педагогически институт във Велико Търново през 1963 год., Александър Терзиев е назначен след проведен конкурс за редовен асистент по живопис. Така от Шумен, където започва творческата и педагогическата му кариера, той се озовава в родното Велико Търново като първи асистент по живопис.

Хабилитиран за доцент през 1973 год. и за професор през 1983 год., Александър Терзиев заема редица университетски ръководни длъжности. Дългогодишен член е на Академичния съвет, ръководител на катедра "Живопис" повече от 10 години, избиран за зам.-декан (1971-1974) и за декан (1981-1989). Организиран и взискателен администратор, той има съществен принос за развитието на Факултета по изобразително изкуство: осигурява сградата в центъра (Филиал) за учебни занятия със студентите-художници, обезпечава ремонта и естетизацията на интериора. Заедно с това активно работи за построяването на нов, специализиран корпус за скулптура.

Не по-малко стойностни са приносите му в общоградски мащаб, свързани с изграждането на Изложбен комплекс "Рафаел Михайлов", непосредствено до факултета, с адаптирането на сградата в парк "Асеневци" за постоянна експозиция на Художествената галерия във Велико Търново.

С идването си като преподавател във Велико Търново Ал. Терзиев се включва активно в художествения живот. Именно тук се разгръща дарбата му на майстор на широкоформатната фигурално-тематична композиция на историческа тема, на портрета, на камерния пейзаж и натюрморта.

"Заслужил художник" (1973), Professor honoris causa на Факултета по изобразително изкуство (2009).

Като първостроител на университета и в частност на Факултета по изобразително изкуство проф. Александър Терзиев е основна фигура от Великотърновския университет. Той е и дългогодишен председател на групата на великотърновските художници към СБХ.

Ръководството на Великотърновския университет изразява своите най-искрени съболезнования на семейството на проф. Терзиев!

Поклонението ще се състои на 17 октомври, понеделник, от 1200 ч. в ритуалната  зала на Гробищен парк - Велико Търново.