Започна строителството на АЕЦ Белене
Започна строителството на АЕЦ Белене / netinfo
В унисон с националната политика на БСП действат и общинските съветници на местно ниво. Те вече подготвят две питания за следващата сесия на Общински съвет-Велико Търново.
 
Областният председател на партията Петко Тюфекчиев уточни, че великотърновските общински съветници на „БСП за България” ще попитат за фирмите, които са спечелили обществените поръчки през последните години в общината, както и дали има общински и държавни служители, които работят на граждански договори и в същото време получават заплата за постоянните си позиции.
 
Едни и същи лица, но с различни фирми, осъществяват множеството обществени поръчки. На следващата сесия ще питаме и кои лица получават пари от граждански договори от общинския бюджет и дали не са доста по-високи от обичайните. Когато получим отговор, ще видите много интересни конфигурации”, каза Петко Тюфекчиев и припомни, че на Димитровден – 26 октомври мандатът на правителството се преполовява и е време за равносметка.
 
Експерти се обявиха за изграждането на АЕЦ "Белене", искат да е изцяло държавна собственост

Весела Лечева се включи по темата и поясни, че депутатите от БСП имат получени сигнали за концентрация на голям обществен ресурс в определени лица и фирми, включително в Лясковец и Разград. „Преди да имаме ясни имена и цифри няма да ги изнесем в публичното пространство”, отбеляза Лечева и допълни, че сигналите са получени в пощенските кутии в Народното събрание
 
„Наша грижа е прозрачното изразходване на обществения ресурс. Имаме конкретни сигнали. Някъде се говори и за петцифрени суми по граждански договори”, обясни общинският председател на БСП Стефан Стефанов.
 
Депутатите от левицата споделиха също, че през есента се очаква увеличение на тока. От групата на „БСП за България” в близко бъдеще ще поставят въпроса и за атомните реактори за АЕЦ „Белене”. По думите им към момента никой не знае какво се случва с тях, къде се намират и дали изобщо са произведени. „В същото време България заплати за тях 1 милиард лв. Ние искаме да знаем по какъв начин се разходват средствата”, поясни Весела Лечева.