Основател на ВТУ написа история на вуза в снимки и документи
Основател на ВТУ написа история на вуза в снимки и документи / netinfo

Историята на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” в снимки и документи събра в книга Георги Шопов. Авторът е един от 28- те преподаватели основали Алма матер през 1963 година.

Изданието включва 832 цветни и черно бели снимки, както и много архивни документи. Най- стария документ е Указът, с който е създадено висшето педагогическо училище във В. Търново.

Книгата е разделена на шест глави, обхващащи различните етапи в развитието на Университета. Проследено е управлението на всеки един от ректорите, документирани са посещенията на държавните глави, срещите на професорите Георги Данчев и Ангел Давидов с папа Йоан Павел ІІ. Специална глава е посветена на спортните успехи на ВТУ.

С фотоси са отбелязани студентските шампионски титли на отборите по волейбол, футбол, баскетбол и хандбал, както и на гимнастици, лекоатлети, щангисти, борци…Георги Шопов е събирал и обработвал материалите в продължение на три години. Историята е посветена на 45 години от създаването на Великотърновския университет.