Осигуриха устойчивост на преходното жилище в Церова кория
Осигуриха устойчивост на преходното жилище в Церова кория / DarikNews.bg
Осигуриха устойчивост на преходното жилище в Церова кория
50492
Осигуриха устойчивост на преходното жилище в Церова кория
  • Осигуриха устойчивост на преходното жилище в Церова кория

От 1 март преходното жилище „Надежда" в Церова кория, изградено по европейски проект, става делегирана държавна дейност. Социалната услуга стартира преди 14 месеца, като проектът, по който е осигурено финансирането, приключва в края на този месец.

Община Велико Търново обаче осигурява устойчивост на проекта и дава възможност да продължат грижите към ползвателите на социалната услуга. Преходното жилище в Церова кория е единственото във Великотърновска област, а в стратната има само 11 изградени такива, посочи директорът на Дирекция „Социални дейности" в Общината Росица Димитрова.

В преходното жилище са настанени осем души с различна степен на интелектуални увреждания, като социалната услуга им предоставя възможност да водят независим начин на живот, подпомогнати от професионалисти, с цел подготовка за извеждането им от специализирана институция.

Преходното жилище беше създадено в началото на 2011 г. по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". За неговото изграждане и оборудване на помещенията бяха отпуснати 182 815 лв. 85% от средствата осигури Европейския социален фонд, останалите 15% са национално съфинансиране от държавния бюджет.

Преходното жилище се помещава в отделно крило на Дома в Церова кория и обхваща пет помещения - спални, ателиета за индивидуални и групови терапии, кухненски бокс и административна част. Осемте му пълнолетни обитатели са настанени там от 1 май 2011 г. Досега екип от специалсти е провеждал с тях различни курсове за адаптирането им и изграждането на социални умения и навици у тях, обясни ръководителят на проекта Нина Русева.

Хората са преминали ограмотителна програма, курсове за комуникативни умения, готварство, цветарство, битов труд и др. Те изграждат и поддържат трудови навици в защитената работилница и помощното стопанство в Церова кория, където изработват различни сувенири, каза още Нина Русева.

Чуйте повече от нея в звуковия файл.