Община Павликени за втори път получи Етикет за иновации и добро управление на местно ниво
Община Павликени за втори път получи Етикет за иновации и добро управление на местно ниво / netinfo
Община Павликени беше отличена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Приза връчи министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на официална церемония в рамките на XII Годишна среща на местните власти.

Община Павликени за втори път получи Етикет за иновации и добро управление на местно ниво
netinfo

Община Павликени е носител на етикета за втори път. Той се връчва на общини, които изпълняват 12-те принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност. По един от тях е гравиран на всяка от стените на кристалния дванадесетостен, който представлява отличието. Европейският Етикет се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

Според министъра на регионалното развитие, тези призове и от професионална, и от морална гледна точка съдържат много повече от статуетката, която представлява наградата. „Тук говорим за морален стимул и признание за всички усилия през годините, довели до това Вашата община да се отличава от останалите по 12 принципа, които  съдържат всичко необходимо и за което предишни ръководства на НСОРБ са се борили – да сте по-прозрачни, по-отворени, по-диалогични и по-добри за онези български граждани, които живеят на Ваша територия“, подчерта Николай Нанков при връчването на отличията.

„Признанието показва, че Павликени е възприел принципите на Европейската харта като свое ръководно кредо. Време е да надградим. Трябва да се борим за прозрачен, открит и приобщаващ процес на вземане на решения, както и да насърчаваме участието на гражданите на всички етапи от политическия цикъл. В Павликени се стремим да постигнем това“, каза кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов след получавене на Етикета.

С Етикет за иновации и добро управление бяха удостоени още 16 български общини.