Неявили се свидетели отложиха делото срещу Георги Вълев
Неявили се свидетели отложиха делото срещу Георги Вълев / Дарик Велико Търново

Великотърновски окръжен съд отложи за 9 февруари делото срещу бизнесмена Георги Вълев, обвинен за нанасяне на щети на бивши акционери на вече несъществуващата "Тракия банк" АД, чиито приемник стана "ДЗИ Банк". Щетите са в размер на 23 212 лв. Случаят доби скандална известност преди четири години и едва не доведе до фалит на банката, след като няколко съдии от различни районни съдилища в страната постановиха запори върху капиталите на банката като гаранция за удовлетворяване на претенциите на бившите акционери. Според обвинението Георги Вълев е упълномощен от акционерите на дружеството да ги представлява пред съда относно претенциите им към приемника на „Тракия банк" - „ДЗИ Банк". Обвинението срещу Вълев е, че е действал против интересите на четиримата акционери и им и e причинил значителни финансови загуби.

Причина за днешното отлагане на делото е неявяването на двама свидетели, които не бяха уведомили съда за отсъствието и за това им бяха наложени глоби. На следващото заседание те ще бъдат принудително доведени, постанови съдът.

На първото заседание по казуса през декември миналата година съдът прие да бъдат разпитани като свидетели четиримата бивши акционери в „Тракия банк", които са били ощетени от действията на Вълев. Днес обаче в залата се яви само единия от тях - Георги Стойчев. Заради неявяването на останалите свидетели прокурорът поиска да не се дава ход на делото, докато защитниците на Вълев невъзразиха то да започне.  

Съдия Мая Маркова даде ход на делото, на което бе разпитан единственият явил се свидетел. Пред съда Георги Стойчев заяви, че няма никакви претенции към Георги Вълев, тъй като той и останалите трима акционери са получили сумите, които подсъдимият им е дължал. Между бившите акционери на „Тракия банк" и Вълев има и сключено споразумение от 24 октомври 2010 година, подписано от заинтересованите страни.

По време на разпита на Георги Стойчев стана ясно, че отношение към казуса с „Тракия банк" има и Петър Атмаджов, който е приближен на Георги Вълев. Срещу Атмаджов има изпълнителни листове от Районния и Окръжния съд във Варна от четиримата акционери, тъй като част от претенциите им са отправени към Атмаджов, който пък е представлявал Вълев. Свидетелят Стойчев заяви, че отношенията с Атмаджов също са уредени и нямат претенции към него.

Георги Вълев и Петър Атмаджов в момента са в шуменския арест по друго обвинение - за съпричасност към групата на "Килърите".