Над 600 пациенти са преминали през Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Над 600 пациенти са преминали през Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“
Над 600 пациенти са преминали през Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ / Община Горна Оряховица

603-ма пациенти са преминали през Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ за периода от 1 януари до 31 май на тази година съобщи д-р Ели Маринова, началник на отделението. От тях 387 са били с белодробни заболявания (най- често пневмонии, остри бронхити с техните усложнения- дихателна недостатъчност и бронхиална астмабронхиектатична болест). Останалите 216 пациенти са били ендокринно болни - предимно с декомпенсиран захарен диабет тип 1 и тип 2 с неговте усложнения. В отделението се извършва лечение в два обособени сектора- пулмологичен и ендокринологичен; то разполага с 25 легла.

За отчетния период използваемостта в отделението е била 86% при среден престой 5,7 дни и нищожен леталитет от 0,4%.

Второ вътрешно отделение е едно от най- натоварените, с голям брой преминали болни. Осигуряваме качествена лечебна диагностика и бързо, и ефикасно лечение на хоспитализираните. В отделението работи добър екип от лекари и специалисти, и опитни медицински сестри, които са с дългогодишна практика и висока квалификация. Нашият екип е с отговорно и всеотдайно отношение към работата си. Най-радостното е, че в отделението избират да работят и да се развиват млади лекари, които са с големи възможности да практикуват професията и са много мотивирани“, коментира д-р Маринова.

Младата смяна са д-р Ренета Гонгалова, която е със защитена от една година специалност „Ендокринология и обмяна на веществата“ и новозавършилият лекар д-р Стела Билчева, която е специализант по "Ендокринология".

Великотърновката Стела Билчева завършва през 2012 г. ПМГ „Васил Друмев“, паралелка "Биология и здравно образование", а през 2018 г. се дипломира в Медицинския университет във Варна. Избира да специализира „Енодкринология“.

„Явявах се на много интервюта в различни болници в страната, но никъде нямаше възможност да специализирам „Ендокринология“, тъй като няма свободни места. Опитах и в болницата в Горна Оряховица, без да имам очакването, че и тук ще се случи", признава 25-годишната д-р Билчева. В стационара обаче дали възможност на младата лекарка да започне работа. Вече работя тук осем месеца, имам голям шанс за развитие, а най- големият плюс е, че работя не само по специалността, но и с всякакви пациенти, споделя още д-р Билчева.

Младите колеги ще продължат добрите традиции в отделението и ще ги развиват за в бъдеще, не крие удовлетворението си д-р Ели Маринова.