Над 400 зрелостници отиват на поправителни матури
Над 400 зрелостници отиват на поправителни матури / Sofia Photo Agency, архив

142 зрелостници от Великотърновска област се очаква да се явят днес на поправителната матура по български език и литература. За четири часа те трябва да отговорят на 41 въпроса. Младежите ще пишат и интерпретативно съчинение. Темата, която бе изтеглена, е „Слепота и прозрение" в произведението на Иван ВазовДядо Йоцо гледа".

Матурата започна в 08.00 часа и ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности времето се удължава с още два часа.

На редовната сесия на матурата по български език и литература на 21 май тази година зрелостниците писаха съчинение или есе по темата "От здравия разум до поетическото безумие" по романа "Под игото" от Иван Вазов.

За утре (31 август) е насрочена поправката на втория държавен зрелостен изпит по избор. На нея ще се явят 318 гимназисти. Географията отново е предпочетена като предмет от завършващите средния курс на обучение. Желание да се явят на теста са посочили 226 момичета и момчета.

36 са подали заявления за матура по философия, 23 - по биология и здравно образоване, 18 са пожелали ДЗИ по история и цивилизация, 13 - по чужди езици и двама - по математика, съобщават от Регионалния инспекторат по образованието.

Очаква се резултатите от поправителната сесия на матурите да излязат до 10-11 септември. На тези изпити се явяват ученици, пропуснали по различни причини редовните матури през май, младежи, завършили през предходни години, но недържали матури, а така също и тези, които са изкарали двойки на първата сесия.