Над 24 хиляди деца минаха на профилактичен преглед
Над 24 хиляди деца минаха на профилактичен преглед / netinfo
24213 профилактични прегледа са направени през първото полугодие по програма “Детско здравеопазване”, съобщиха от РЗОК В. Търново. Те обхващат деца до 18-годишна възраст.
На деца до 1 година профилактичните прегледи са ежемесечни; от 1 до 2 г. - на всеки 3 месеца; от 2 до 7 г. - на всеки 6 месеца, а от 7 до 18 г. - един път годишно.
Прегледът включва анамнеза и подробен обективен статус, антропометрични изследвания (ръст, тегло, обиколки), оценка на психическо и физическо развитие, зрение, слух, изследване на албумин в урината, кръвна картина.
Бременните жени подлежат на профилактични прегледи и изследвания - на диспансерен принцип, определени по вид и честота, съгласно Наредба №39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията.
Съгласно влезлия в сила от началото на 2005г. Закон за здравето, “който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв”. Нарушенията по чл. 209 се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, определени от директора на РЦЗ или от държавни здравни инспектори. Наказателните постановления се издават от директора на РЦЗ или от директора на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественато здраве.