На Тодоровден в Арбанаси посрещат дамите с картички, а господата - с кебапчета и вино
На Тодоровден в Арбанаси посрещат дамите с картички, а господата - с кебапчета и вино / Дарик нюз
На Тодоровден в Арбанаси посрещат дамите с картички, господата с кебапчета и вино
70831
На Тодоровден в Арбанаси посрещат дамите с картички, господата с кебапчета и вино
На Тодоровден в Арбанаси ще посрещат дамите с картички, господата - с кебапчета и вино
  • На Тодоровден в Арбанаси посрещат дамите с картички, господата с кебапчета и вино
  • На Тодоровден в Арбанаси ще посрещат дамите с картички, господата - с кебапчета и вино

300 кебапчета, 30 литра вино и 300 осмомартенски картички за дамите са подготвили в Арбанаси за днешния Тодоровден, съобщи кметът на селото Тошо Кръстев. За празничното настроение ще се погрижи и духовият оркестър към Община Велико Търново. Организатори на Тодоровден са кметството в Арбанаси, читалищното настоятелство и ККС „Калоян 92”. Тази година Конският Великден съвпада с Международния ден на жените и кметът се пошегува, че с „един масраф ще минат и двата повода”.

Днес за 24-ти път жителите на Арбанаси ще отбележат организирано Тодоровден. Програмата започва с дефиле на коне по улиците на архитектурно-музейния резерват. В 11.30 часа жокеите ще се съберат в центъра на селото, където ще бъдат приветствани от Великотърновския митрополит Григорий. На празника е поканен и министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева. „Традиция е новият министър на спорта да посещава празника на конния спорт в Арбанаси, където е водещата конна база в страната”, припомни Тошо Кръстев. По последна информация обаче спортният министър няма да присъства на Тодоровден в Арбанаси.

Конкурс за най- гиздав кон и демонстративни конни състезания са други акценти в празничната програма и тази година. Най- добрите коне и ездачи ще бъдат отличени с материални награди.

Чуйте повече от Тошо Кръстев в първия звуков файл.

30 коня ще вземат участие в празничните прояви, посветени на Тодоровден. Към тях традиционно ще се включат файтон и пони, информира председателят на Управителния съвет на „Калоян 92” и старши треньор м.с. Михаил Костов.

Пет шампионски титли са завоювали през 2013 година състезателите Мирослав Илиев, Ирина Николова, Ива Миткова, Симона Минчева и Мартин Димитров. Клубът по конен спорт в Арбанаси за шеста поредна година е №1 в българския конен спорт с 18 575 точки. След него се нареждат спортистите от „Кабиюк” /Шумен/ с 4 312 т. и от столичния „Свети Георги” с 4 014 т.

През тази година Арбанаси ще бъде домакин на четири силни състезания. „За жалост пак няма да се проведе международният турнир. Дано догодина имаме късмет. Причините се знаят – плацът трябва да се довърши. Трябва да имаме напоителна система и едно водно препятствие за всестранната езда”, коментира Мишо Костов.

Още от него във втория звуков файл.