/ БГНЕС
Мотопоход срещу домашното насилие преминава през старата столица. Инициативата е на Зонта клубове от България, Румъния и Македония, и е посветена на 100-годишнината на организацията, която работи за по-добър живот на жените и момичетата. Това каза Красимира Коцева, председател на Зонта клуба в старопрестолния град.

Тя допълва, че проявата има за цел да събуди общественото съзнание и да предизвика промяна на остарели стереотипи и социални настройки, поради които домашното насилие все още е неизменна част в много семейства.

Ще бъде засегната и темата за агресията в училище, която също нараства с тревожни темпове, както и на проблема с ранните бракове и ранната бременност при момичета, ненавършили 18 години.

Маратонът започна от София и мина през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плоещ. Велико Търново е последната спирка.

Днес дамите ще бъдат посрещнати при паметника на Асеневци, в района на Художествената галерия „Борис Денев“ в 17:30 ч.

На специална церемония ще бъде предадено знамето на стогодишната организация, което ще приеме новия й президент. С този символичен акт ще бъде предадено и послание към следващите поколения – да съхраняват традициите.

След приключване на похода реликвите ще бъдат предадени за съхранение в Националния исторически музей.
Агенция "Фокус"