Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото С любов...
Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото С любов... / Дарик нюз
Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото "С любов..."
70357
Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото "С любов..."
Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото "С любов..."
  • Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото "С любов..."
  • Младежи раздаваха балони и презервативи под мотото "С любов..."

Триста балони и много подаръци раздадоха във В. Търново по- рано днес доброволци от клуб “К7” и “Младежта е толерантност” към Център “Амалипе”, съвместно с Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, Младежки дом, Градски ученически парламент и Младежкия червен кръст. Инициативата бе в чест на Деня на любовта и виното - 14 февруари и е част от Националната анти-СПИН Кампания “Животът е безценен”, като премина под мотото "С любов...".

Какво кара младите хора да участват в такива кампании, чуйте от тях в първия звуков файл.

Днес влюбени двойки се снимаха и под голямото червено сърце. Снимките ще бъдат качени в интернет в специално пространство, посветено на темата.

Вечерта ще продължи с тематични партита в заведения в града. От 19:00 ч. в арт-клуб "ТАМ" празнуващите могат да се насладят на прожекция на френския филм "He loves me, he loves me not". Вечерната кампания ще продължи с провеждане на социални игри по двойки и раздаване на здравно-образователни материали и презервативи. Всеки желаещ може да се присъедини, входът е свободен. Целта на кампанията е здравно-образователните материали да  достигнат до колкото се може повече младежи и те да се грижат за своето сексуално здраве, правейки безопасен секс, защото животът е безценен, обясняват организаторите.

Повече чуйте във втория звнуков файл от д-р Ани Ангелова от РЗИ.

У нас през 2013 г. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН е 1811. В тази цифра влизат и тези, които са починали. Реално към 30.09.2013 г. 829 лица са регистрирани за проследяване в секторите за лечение на пациенти с ХИВ.

През първите девет месеца на 2013 г. общият брой на лицата, които са изследвани за ХИВ в лабораториите в страната е 228 405. От новорегистрираните лица 150 са мъже и 31 - жени, т.е. броят на новоинфектираните мъже е пет пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. През 2013 година близо 39% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. През 2013 г. МЗ е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са пет сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Към 30 септември общо 596 лица получават необходимата терапия, а общо 829 лица са регистрирани за проследяване в секторите за лечение на пациенти с ХИВ. През 2014 г. се предвижда да бъдат закупени 26 медикамента на обща стойност около 15 милиона лева, като са включени три нови медикамента.