Минус 27 градуса измериха в Г. Оряховица, до минус 20 падна живакът в Търново
Минус 27 градуса измериха в Г. Оряховица, до минус 20 падна живакът в Търново / Sofia Photo Agency

Мразовитото време продължава и днес. Оранжев код за опасни минусови температури е въведен в цялата страна, с изключение на Бургаска област, където е в сила код жълто.

Минус 27 градуса отчетоха тази сутрин в 8,30 ч. метеоролозите на летище Горна Оряховица. Това е най-студеното утро за тази зима. След 2 февруари синоптиците очакват живакът на термометъра постепенно да започне да се придвижва нагоре.

Минус 20 градуса е температурата тази сутрин във Велико Търново, показва Vremeto.bg. Малко по-студено е в Пловдив - минус 21 градуса, температурата в Русе е минус 17, но се усеща като 21 градуса под нулата. По Черноморието градусите варират между минус 16 градуса във Варна, до минус 14 в Бургас. В Сандански термометрите показват минус 7 градуса.

Днес около обяд от запад ще започне да се заоблачава, като облачността ще бъде първоначално висока и средна, но към края на деня ще се вплътнява. Над източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен източен, а в Източна България - северен вятър. През нощта срещу четвъртък вятърът от изток ще се усилва и в западните райони завали слаб сняг.

15 отрицателни температурни рекорда бяха измерени вчера. Най-студено беше в Кнежа, където термометрите на станцията на Националния институт по метеорология и хидрология отчетоха най-ниската температура за тази зима - минус 29 градуса. Рекордните минус 32 градуса бяха измерени  в село Главановци. Температурата обаче не се счита за официален рекорд, тъй като е измерена с обикновен термометър. Данните са от светлата част на деня.