МДТ с премиера на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация"

МДТ с премиера на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация"
МДТ с премиера на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация"
Мюзикълът "Криворазбраната цивилизация" по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников е новото премиерно заглавие на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов". След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновския театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент - постановчик - Игор Богданов, а диригент - Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. В ролята на Анка влиза едно от най-новите лица на МДТ „Константин Кисимов“ – Полина Петкова, позната ни от  драматичната постановка „Тартюф“ по Молиер. Маргариди  ще изиграе Милен Иванов. Премиерата на спектакъла ще бъде днес от 19.00 часа в голяма зала на МДТ.

МДТ с премиера на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация"

"Музиката на Дечо Таралежков е писана специално за телевизионния мюзикъл през 70-те години и от тогава, вече близо 50 години, никой не е посягал към нея. Затова имахме голямо затруднение с намиране на нотния материал", сподели директорът на театъра Васил Вълчев. Той изказа специална благодарност към съпругата на композитора Камелия Попова, която издирила и предоставила нотния материал за спектакъла на МДТ. Васил Вълчев подчерта, че великотърновският театър е единственият, който представя класическия текст на Добри Войников по музиката на Таралежков.  „Всеки един от героите е ясно и много колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, която в повечето случаи е направена на фолклорна основа. След това е разработена по време на целия спектакъл, като са използвани и различни по-модерни европейски танци и ритми“, посочи Васил Вълчев.

МДТ с премиера на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация"

Борис Дюлгеров похвали оригиналното хрумване на МДТ да спре своето внимание върху творбата на Добри Войников в създаването на мюзикъл. "Творбата на Добри Войников е значим художествен факт, който осмива с художествен вкус и родолюбиво чувство зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем темата за висотата на българския народностен дух. Ние не бива да подценяваме висотата на нашата култура, на българската цивилизация", апелира режисьорът. Той сподели, че е щастлив за пореден път да работи с талантливите творци от търновския театър. "Това са млади хора, надарени с музикална култура и силни актьорски качества. Те създадоха около себе си атмосфера на много любов и професионално старание. Убеден съм, че този дух и вдъхновение ще се почувства в залата", каза още Борис Дюлгеров. По думите му музиката на Дечо Таралежков за „Криворазбраната цивилизация“ звучи съвременно и провокативно и днес. Той определи като истинска провокация за един постановчик да работи върху вече готова музика. Според него тя е забавна, развлекателна и мелодична. „Включихме някой напеви от българския фолклор, някой напеви и от българската битност и обичаи, за да може в един художествен израз да внушат посланията на времето, на епохата, свързани с днешния ден. Това явление в нашето общество и днес заслужава внимание и нашата настъпателна позиция в неговото осъждане, разобличаване и отрицание, за утвърждаване на българщината на нашия нравствен дух, на нашия морал и нашата значима българска култура. С един такъв подтик в себе си аз пристъпих към работа по това представление“, допълни Дюлгеров.

МДТ с премиера на мюзикъла "Криворазбраната цивилизация"

Мюзикълът "Криворазбраната цивилизация" е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста ще изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената ще излязат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева.