в
в / Thinkstock/Getty Images
Маршаловите острови са най-коментираната туристическа дестинация сред членовете и симпатизантите на БСП през последния месец, пише "Кореспондент". Твърденията, че бившият областен лидер на партията и настоящ депутат Валентин Ламбев е прехвърлил фабриката си в известната офшорна зона, вече са се превърнали в политически фолклор. 

Повечето от разговорите между старите членове на столетницата започват с въпроса „Кога ще почиваш на Маршаловите острови”, а зевзеците дори се шегуват, че могат да заварят на плажа и други политически субекти от левите редици. Друга доста уместна шега е, че Валентин Ламбев, за когото стана ясно, че е в топ 3 на отсъстващите от Народното събрание депутати, е натрупал „неизвинените”, почивайки си на Маршаловите острови.

Всъщност да си наемеш къщичка на един от атолите в екзотичната държава никак не е скъпо. Седмица под палмите струва едва 500 лв. за двама души, което си е по-евтино и от почивка в България. Затова няма да е изненада, ако левите симпатизанти се втурнат към девствените острови, за да усетят екзотиката на океана и да се почувстват свободни в доста разкрепостената офшорна зона. Почивката там предлага всичко, има магазинче с пакетирани стоки и консерви, девствени плажове, сърф, гмуркане и невероятна природа. Свобода за изтънелите джобове и свобода за всякакви емоционални състояния. 

Всъщност там доста свободно се чувстват стотици предприятия, които не плащат и стотинка за корпоративен данък... А и преди няколко години световните информационни агенции „гръмнаха” с новината, че президентът на страната има желание да легализира вноса и продажбата на твъда дрога, с което да финансира закупуването на нови земи. Причината е, че нивото на Световния океан се покачва и до 2040 година от тях няма да остане и следа. Разбира се по-късно тази информация беше опровергана, но не е ясно какво ще се случи с всички офшорки, ако Маршаловите острови бъдат изличени от картата...