Лясковец се готви за първия карвинг-фестивал
Лясковец се готви за първия карвинг-фестивал / DarikNews.bg, архив

Градинарско колело от края на 19 век възстановиха в двора на Музея на градинарството в Лясковец. Посетителите вече могат да видят как се е поливало в миналото. Реконструкцията на градинарското колело (долап) е по  проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство".

Общината вече подготвя първото издание на атрактивния фест, който ще зарадва жителите и гостите на града в края на септември. Тогава Лясковец ще се превърне в пъстра столица на зелечуците и гурбетчийското градинарство. Изцяло е ремонтирано пространството около Музея на гурбетчийското градинарство. Предвижда се реконструкция на зелените площи, изграждане на алеи от каменни плочи, поставяне на пейки, озеленяване и декоративно осветление.

Съвсем скоро новоизградената сцена пред музея ще се оживи с пищни костюми и зеленчукови атракции, като е предвидена специално оформена зона за публиката, озеленяване и оформяне на кът на наблюдение около "Кладенец на градинарското движение".

Организаторите очакват над 500 местни самодейци, състави и актьори да вземат участие в зеленчуковата фиеста, а над 200 гости да се насладят и да опитат местните зеленчукови специалитети.

С реализирането на проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство", се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща Лясковец като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство. 

Проектът е с основно европейско финансиране, включени са средства и от държавния бюджет. Стойността на проекта е 485 000 лв., а продължителността - 20 месеца. Партньор на Община Лясковец в реализация на дейностите е читалище "Земеделец - 1899" в с. Козаревец.