Лауреати на Сребърна Янтра спечелиха награди в най-стария румънски конкурс
Лауреати на Сребърна Янтра спечелиха награди в най-стария румънски конкурс / снимка: личен архив МК „Сребърна Янтра“

С поредно Гран при,  от 16-тото издание на Международния конкурс за зимна празнична песен “Flori de gheata”  - „Ледени цветя"  в Букурещ  се завърна талантливата млада изпълнителка Габриела Йорданова  от  Русе. Момичето е лауреат на Великотърновския конкурс "Сребърна Янтра". Габи спечели най-голямата награда в конкуренция със 120 певци на възраст от 4 до 18 години.

Песента "Молитва“ от репертоара на Ваня Костова  донесе  първо място във втора възрастова група на 10-годишната Преслава Петкова от Свищов. Възпитаничката на клуб "Естрада“ с ръководител Антоанета Георгиева  също е лауреат на "Сребърна Янтра".

"Участието на младите певици  в Румъния бе поредно доказателство за нашата успешна вътрешна селекция и отговорното отношение към всяка изява зад граница. Благодаря на тези прекрасни и много талантливи деца, на техните педагози – Пламен Миронов и Антоанета Георгиева, както и на техните родители"– каза след завръщането от Букурещ Румяна Начева, член на международното жури на конкурса “Flori de gheata” и селекционер на българския тим.

„В конкурса “Flori de gheata” чухме 120 песни на тема „Зима, Коледа, Нова година“. Сред тях имаше естествено и световни хитове, но твърде много бяха и песните, написани от румънски композитори. За пореден път се убедих, че на север от Дунав композиторите мислят за младата смяна – те не само пишат песни за деца, но и активно ги подкрепят в реализацията им. Толкова много композитори на един конкурс в България никога няма да видите! Няма да видите и толкова млади звезди от сцената на ТВ форматите, които да дават кураж на талантите, идващи след тях! Тогава да не се чудим, защо румънската поп и денс музика е далеч пред нас!“ –   сподели впечатления от поредното си журиране в Румъния  директорът  на Международния конкурс "Сребърна Янтра“ Румяна Начева.