Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор
Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор / DarikNews.bg
Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор
64621
Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор
Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор
  • Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор
  • Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор

Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор. Тя е направена изцяло от дърво и има четири пилешки крака. Къщурката се строи от студенти по скулптура на Великотърновския университет, които за трета поредна година участват в пленер по дървопластика в живописната местност край В. Търново. Тази година девет момчета и момичета от втори и трети курс на Факултета по изобразителни изкуства работят в Туристическия учебен център „Момина крепост". Те се занимават само с дърво под ръководството на проф. Константин Денев.

Замисълът на 4-метровата къщичка всъщност е да бъде люлка под формата на гондола. В нея има четири места за малчугани, които ще могат да се люлеят с помощта на родителите им, разказа проф. Денев. Машините и материалите, с които работят студентите, са предоставени от Туристическо дружество "Трапезица", което подпомага летните пленери на ВТУ за трета поредна година. За направата на съоръжението са използвани около 4 кубика дървен материал - акация и дъб. Младите скулптори са работили 10 дни, за да издигнат и завършат цялата конструкция, обясни проф. Денев.

Чуйте го в първия звуков файл.

Около 100 са всички елементи по дървената къщичка, като най-мащабни са четирите й крака. Върхът на конструкцията има пирамидална структура, наподобяваща покрив. Всеки от студентите е участвал в общия проект, изработвайки самостоятелно някой от дървените елементи. Действаме екипно и работата по този проект ни е много полезна, разказват младите скулптори. Сред тях има няколко момичета, които използват чукове и резачки наравно с момчетата.

Чуйте какво споделиха те във втория звуков файл.

Къщата на Баба Яга кацна на Ксилифор
netinfo

Това е третият пленер по дървопластика в местността Ксилифор. Преди три години студентите поставиха начало на приказните форми като направиха дракон, а миналата година измайсториха петметрово дърво със златна ябълка от приказката за тримата братя и златната ябълка. Практиката на студентите е част от мащабния проект на Туристическо дружество „Трапезица" за превръщане на базата в център за екологичен, културен и спортно-атракционен туризъм. Според проекта там ще има девет кабинета по рисуване, скулптура, музика, танци и една изложбена зала, допълни секретарят на дружеството Георги Димитров.