Кметът да завиши контрола на обществените поръчки, настояват съветниците от БСП
Кметът да завиши контрола на обществените поръчки, настояват съветниците от БСП / Дарик нюз

Критика относно информацията за изпълнението на общинските проекти, финансирани по Европейски програми и отчета за изпълнение на управленската програма на кмета на В. Търново отправиха съветници от групата на БСП. Въпросните теми са част от дневния ред не предстоящата утре сесия на местния парламент. На пресконференция областният и общински лидер на социалистите Валeнтин Ламбев коментира, че информацията за европроектите е непълна и ръководената от него група ще внесе искане за по- точна.

„Ще настояваме да получим пълна информация по проектите с удължени срокове за изпълнение. Забелязва се огромен период между датата за сключване на договорите за безвъзмездна финансова помощ с тази, на която Общината е подписала с основния изпълнител. Голяма част от проектите все още нямат договор за изпълнение, както има и много искания до управляващия орган за удължаване на сроковете. В тази посока искаме да знаем има ли рискови проекти и кои са те, какви финансови санкции ще търпи Общината, ако системно се забавят процедурите по избор на изпълнител. Настояваме за информация и за стойността на гражданските договори, сключени за управление на проектите, както и да получим справка за недопустими разходи по вече изпълнените проекти и довели ли са те до изразходване на по-голям публичен общински ресурс”, заяви Валентин Ламбев и поиска от кмета да завиши контрола върху обществените поръчки. По думите му това ще доведе до икономии, които ще повишат инвестиционните възможности на общината.

Повече от него в първия звуков файл.

Колегата му Петко Тюфекчиев добави, че от европроектите печелят всички, а губи само Общината, която поема негативите при реализацията им. Валентин Ламбев коментира и отчета на кмета Даниел Панов за изпълнение на мандатната му програма, който също влиза на утрешната сесия.

Като нереализирани ангажименти през миналата година той групира- изработването на нова транспортна схема и нов генерален план за движението във Велико Търново, електронна община, проектирането и изграждането на модерна автогара, строителството на приют за бездомните животни, ремонт на натоварените кръстовища в града, на училища, детски градини и спортни съоръжения.

Още по темата във втория звуков файл.