Килифарево подготвя своя празник
Килифарево подготвя своя празник / снимка: РИМ - В. Търново
С oткpивaнe нa Дeтcкaтa aкaдeмия нa изкycтвaтa ще зaпoчнат пpoявитe, пocвeтeни нa пpaзникa нa Килифapeвo. Откриването на Седми семестър на Летен пленер "Детска академия за изкуства" е на 21.08. /понеделник/ от 10.00 часа в Музейния комплекс. Пленерът ще се състои в рамките на 3 дни - до 23 август. Децата до 10-годишна възраст ще бъдат занимавани с техниката акварел от художника Иван Додов и ще творят в двора на музея. Групата от 11 до 15-годишна възраст  ще се занимава с калиграфия, като заниманията ще бъдат в  ОУ  "Неофит Рилски" и ще бъдат ръководени от специалиста по калиграфия, шрифт и типография д-р Живко Станкулов. Проектът е съвместен със Съюза на печатарската индустрия в България. 

На 24.08. от 18:00 часа в Галерия "Янко Маринов" ще бъде открита изложба на карикатури и шаржове, с която Килифарево гостува в Дома на хумора и шегата Габрово. Експозицията съдържа карикатури на Борис Димовски и цикъла "Габровски сметки". 

На 25.08.  от 20:00 часа на площад "България" ще се състои концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на България. 

На 26.08. от 9:00 часа на Градския стадион ще се проведе Детски турнир по футбол за купата на кмета. С по две детски формации (родени до 2004 год. и родени до 2009 год.) участват отбори от гр. Килифарево, "Локомотив Горна Оряховица", "Локомотив Дряново" и отбори от гр. Севлиево. Всеки ще играе срещу всеки. Събитието се осъществява в партньорство с БФС. 

На 26.08. от 10:00 часа на площад "България" ще се състои Трети национален конкурс за хумористичен фолклор "Усукано по Килифарски". Уникалността на конкурса се състои в това, че съчетава песенния, речеви и танцов фолклор на града. В предходното издание на конкурса, през 2016 година, участваха над 300 изпълнители от 70 населени места. След това, в 19:30 часа отново на площада, ще започне програмата "Килифарево празнува". Тогава ще е и официалната част на празника. Концертна програма ще изнесат Духовият оркестър на Община Велико Търново и фолклорната изпълнителка Ани Борисова. По традиция празничният ден ще завърши с ефектна илюминация.