Канят ученици от гимназията по туризъм на летни практики във Флоренция
Канят ученици от гимназията по туризъм на летни практики във Флоренция / Личен архив
Канят ученици от гимназията по туризъм на летни практики във Флоренция
64058
Канят ученици от гимназията по туризъм на летни практики във Флоренция
  • Канят ученици от гимназията по туризъм на летни практики във Флоренция

Осем преподаватели от Професионална гимназия по туризъм „Д-р.Васил Берон" се завърнаха от Италия, след двуседмичен престой по програма „Леонардо да Винчи". Специалистите от великотърновското училище бяха на посещение във възрожденската столица на Европа - Флоренция, с цел повишаване опита в обучението по предприемачество в туризма. Освен главния град на областта Тоскана, преподавателите са успели да посетят  и емблематичните Пиза, Лука и Сиена, както и столицата на Италия- Рим.

Флоренция и Велико Търново, както и техните региони, въпреки различията в мащабите и наследството което имат, много си приличат, разказа едион от участниците в проекта- Евгени Коев. Двата града са водещи в културния туризъм, били са столици на страните си, разчитат на развитието на туризма като водещ стопански отрасъл.

„Опитът и нивото на предлагане на услуги и организация в туризма в такъв  световен туристически център естествено е от значение за обучението на бъдещите кадри и ние имаме желание тези познания да стигнат по най-добрия начин до учениците ни", коментира Коев.

Програмата на великотърновската група е обхванала посещения в обучителни и изследователски центрове, свързани с туризма, гимназията по туризъм във Флоренция, индустриалните асоциации на града и на област Тоскана. Преподавателите от старата българска столица са взели участие и в конференция посветена на Деня на Европа, свързана с европейското обучение, проведена в една от най-впечатляващите зали на двореца „Рикардо Медичи". Участвали са в организирания за четвърти път празник на „Белите нощи", като са успели да посетят само някой от десетките организирани прояви, включително официалното откриване на събитието в „ Голямата зала" на двореца „Векио", където се е заседавало Народно събрание на Флоренция. Осъществили са работни посещения в различни хотели, ресторанти, национални, градски, ведомствени музеи и други.

„Част от набрания опит, учебен материал и пособия още от следващата учебна година ще повишат още повече нивото на обучение в нашата гимназия. Пряк резултат от съвместния проект е проявеното желание от страна на ръководството на асоциацията на предприемачите във Флоренция, обединяваща над 160 малки, средни и големи фирми от областта на търговията, туризма и други, да приемат ученици от нашето училище на летни стажански практики в града", добави Евгени Коев.

Чуйте го в звуковия файл.