Калоян-92 отново е №1 в българския конен спорт
Калоян-92 отново е №1 в българския конен спорт / Дарик нюз, архив

За шеста поредна година великотърновският клуб по конен спорт „Калоян-92” е №1 в страната, съобщи президентът му и старши треньор Михаил Костов. С това представителите на конната база в Арбанаси изравниха рекорда си от преди девет години, когато в продължение на шест пак бяха на върха на конния спорт у нас. Последва пауза от 36 месеца, след която ездачите от старата столица отново влязоха в успешна серия. Така те вече 12 пъти са годишни носители на купата на президента на Българска федарация по конен спорт.

През 2013 г. калоянци са събрали 18 575 точки от всички състезания в класацията на Федерацията. Вторите в подреждането от „Кабиюк” (Шумен) са далеч назад, имат едва 4 312 т. Столичният клуб „Св. Георги” е трети с 4 014 т.

Успехите са плод на много работа на състезатели и треньори, коментира Мишо Костов.През 2013 г. великотърновци спечелиха седем шампионски титли, като Ива Тодорова и Мирослав Илиев станаха първенци и на Балканския полуостров. Осем- девет от ездачите на „Калоян- 92” са в националните отбори на България за различните възрастови групи. В момента конната база в Арбанаси разполага с 56 коня, 45 от които тренират.

При децата са картотекирани осем състезатели, при юношите- 6, при мъжете и жените- седем. С тях освен Мишо Костов работят още треньорите Тодор Кулов и Симона Минчева. Голямата болка на президента на клуба остава недовършеният втори плац, което попречи на „Калоян 92” да получи домакинство на международен турнир. Предстои му среща с кмета на В. Търново Даниел Панов по темата.

През тази година феновете на конния спорт ще гледат на Арбанаси две държавни първенства. От 25 до 27 юли базата приема шампионатът по обездка, а от 24 до 26 октомври този по всестранна изда. На 10 май и 15 август „Калоян 92” ще организира квалификационни турнири по конкур ипик /б.р. прескачане на препятствия/.