„Йерусалимия” за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
„Йерусалимия” за папата, писалка за Орешарски, благослов за България / Дарик нюз

Премиерът Пламен Орешарски дари Негово Светейшество папа Франциск I със старинно библейско платно темпера на неизвестен автор от ХІХ век по време на вчерашната аудиенция при главата на Римокатолическата църква.

Творбата, известна като „Йерусалимия”, е изрисувано със сцени от Библията и е с размери 128 на 173 см. Донесена е в България от поклонник на Божи гроб.

Папа Франциск прие българската делегация в резиденцията си "Санта Марта". Досега аудиенциите се провеждаха в библиотеката на Ватикана. Светият отец посреща само важни свои гости в своя дом. Жилището се намира на втория етаж в апостолическия дворец, където са още Клементинската зала и личната библиотека. Последните височайши гости в тази сграда са били кралица Елизабет и принцът на Монако.

Йерусалимия за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
netinfo

По време на аудиенцията, която продължи около 30 минути, папата подари на министър- председателя настолен комплект за писане с изискана писалка.

След нея премиерът заяви, че са обсъждали усилията за по-добра комуникация между двете църкви, която е в интерес на общото разбирателство по света. Пламен Орешарски е благодарил на Негово светейшество за решаването на проблема с липсата на църква в Рим, в която да се служи на български език. Храмът беше открит на Лазаровден. Ватиканът го даде за ползване на българите във Вечния град в замяна на църквата до Фонтана ди Треви, която е затворена за дълга реставрация. Новият храм е известен с това, че е бил и първият дом на един от апостолите на християнската църква свети Павел, чието име носи.

Йерусалимия за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
netinfo

“Посещението при папата винаги е предизвикателство. Особено съм впечатлен от неговата личност - изключително ерудиран човек. Използвах повода да благодаря за традицията вече всяка година българска делегация на високо равнище да посещава папата и да поднасяме нашата признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска”, коментира Пламен Орешарски.

Йерусалимия за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
netinfo

В състава на българската делегация бяха още външният министър Кристиян Вигенин, министрите на спорта проф. Марияна Георгиева и на културата Петър Стоянович, както и Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. Те също получиха лични дарове- монета с лика на Негово светейшество, отбелязваща първата година от понтифакса му.

Йерусалимия за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
netinfo

След срещата Негово Светейшество изненада българските журналисти, излизайки от резиденцията си, качи се папския автомобил и благослови групата.

По- късно Пламен Орешарски разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Еднодневната визита на българският министър председател в Рим продължи с отложената от преди седмица среща с италианския му колега Матео Ренци.

Йерусалимия за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
netinfo

На въпрос на "Дарик"- каква е позицията на Матео Ренци по отношение на проекта "Южен поток", българският премиер заяви, че колегата му го подкрепя твърдо, тъй като е важен в регионален и общоевропейски мащаб.

Пламен Орешрски добави, че е обяснил на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, че чакаме коментари от експертите на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по проекта, както и техните редакционни поправки, за да ги отразим при второто четене на закона.

„Има си срокове, председателят Барозу ми каза, че има критични коментари, но нека ги видим", заяви още българският премиер.

На срещата си Орешарски и Ренци са постигнали съгласие да подкрепят съвместно бизнес инициативи, като Коридор №8, за което ще излязат с обща декларация. Коментирани са и въпроси, свързани със скорошното председателство на Италия на Европейския съюз. Приоритетите ни са общи: икономически растеж и разкриване на нови работни места, както и намаляване на административната тежест върху бизнеса и ограничаване на миграцията, уточни Пламен Орешарски и призна, че му се иска италианските инвестиции у нас да се увеличават.

Йерусалимия за папата, писалка за Орешарски, благослов за България
netinfo