Извадено е тялото на единия строител, вторият остава затрупан под тонове пръст
Извадено е тялото на единия строител, вторият остава затрупан под тонове пръст / netinfo


Изваден е трупът на единия загинал работник, който бе засипан от тонове земна маса в строителен изкоп във Велико Търново. Второто тяло остава затрупано под три метра пръст.

Срутването на земни маси на мястото на тежката строителна авария продължва.

За да не се стигне до други инциденти, при които да пострадат аварийните групи, откопаването става бавно, мястото непрекъснато се укрепва.

Извадено е тялото Али Келов. Другият загинал е Ибрям Хюсеинов. Те са работили на строителния обект от около десетина дни. Преди да започнат работа не са подписвали никакви документи, каза Ибрям Келов, който е баща на единия загинал и дядо на другия и който също е работник на строежа. Тримата са извършвали изкопни работи заедно с още двама свои съселяни от котленското село Ябланово.

Строителите са изпълнявали изкоп, много по - голям от допустимия за изпълнение без укрепване, каза директорът на Регионалната дирекция строителен контрол Петя Бакалова.

Фирма Вимар ООД възлага изпълнението на обекта на фирма Авангард 04 ЕООД. Договор между двете фирми обаче при нас и досега не е постъпвал, каза Бакалова. Няма и договор за упражняване на строителен надзор. Липсват още протокол за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия.

Въпреки че фирма Вимар има разрешително за строеж липсата на тази документация категорично налага спиране на строителството. Това става със заповед на 19 февруари.

Фирмата е работела без да осигури технически екип, който да присъства на строежа и да следи за изпълнение на изискванията, каза още Петя Бакалова.

Става въпрос за изключително груба човешка немарливост и грубо нарушение на строителните норми, каза кметът на В. Търново Румен Рашев, който разпореди да бъдат отменени всички тържества за празника на града – 22 март.

При вчерашния инцидент бе затрупан и трети човек от строителната бригада – Казъм Джаферов. Спасителите успяха да стигнат до 21 годишният Казъм снощи и той е настанен в болницата във В.Търново без опасност за живота.