Измислиха нови сценарии за телефонни измами
Измислиха нови сценарии за телефонни измами / dariknews.bg

Възрастна жена от региона е поредната жертва на телефонни измамници. Тя се разделила с 2 000 лева заради наивността и доверчивостта си, съобщават от полицията. Жертвата е оплетена в мрежите на нова схема за телефонна измама, свързана отново с пътни инциденти, но този път измамниците съобщават на потърпевшите, че техни близки са пострадали в катастрофа и се нуждаят от скъпо лечение. И при новата схема обаждането е отново на домашен телефон.

Разстроен човек, който говорейки несвързано, се представя за близък на получаващия обаждането. Веднага след това звъни друг човек, представящ се за лекар. Той обяснява,  че има човек в болница, пострадал при пътна злополука. Неадекватното поведение на роднината лекарят обяснява със силната болка и дадените  медикаменти. Получаващият обаждането разбира, че близкият му е със счупени крайници, че му предстои спешна операция и трябват пари за лечение, избор на екип и т.н.

Исканата сума варира от няколкостотин до няколко хиляди лева. Срещата за предаване на парите се организира на автогарата, автобусна спирка или близо до болница. Напоследък този тип обаждания стават най-често през нощта - измамниците явно разчитат, че събуденият по-лесно ще се обърка и по-трудно ще се реши да се обади на своите близки, за да провери действителната ситуация.

От полицията съветват веднага се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете на тел. 150, 166  или 112. В полицията могат да проверят и да Ви съобщят дали има катастрофа или пострадал. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо че ви се представят по телефона за длъжностни лица.

Измамниците пробват и друга схема, в която се обещава печалба от томбола на мобилен оператор. По телефона, но този път на мобилния, звъни уж служител на мобилен оператор и ви информира за участие в лотария между неговата компания и верига магазини за техника. За участие в лотарията трябва да се закупи ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да се издиктуват кодовете за активиране.

Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения ваучер. С ваучер до 40 лв. се обещава възможност за печалба на 500 лв или мобилен телефон, с ваучер до 120 лв. - пералня, съдомиялна машина или климатик, а срещу закупен ваучер за над 120 лв. увещават, че можете да получите достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най- привлекателни - плазмен телевизор или седемдневна почивка на морето.

Съветите на полицаите са да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им. Ако все пак станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 или 166. Избират се безплатно от всички телефони.