изложба
изложба / netinfo
В 17.30 часа в музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде представена изложбата "Знаците на свободата и героизма", посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.). 

изложба
netinfo

Изложбата включва картини, гравюри, фотографии и документи на автори от България, Русия и Румъния. Тя е част от международен проект, по повод годишнината от военните действия на Наско Якимов (Издателство „Славена“), Валентин Плетньов (директор на РИМ-Варна), историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев. 

изложба
netinfo

В експозицията са включени специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната, на художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния). Подборът на фотографии, факсимилета на документи и текстове в изложбата е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев. 

изложба
netinfo

Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и публикации във френска преса от края на XIX век. Марина Варенцова-Русева участва с портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев – с батални сцени и портрети на войни. Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали

Проектът „Знаци на свободата и героизма“ ще продължи развитието си и през 2018 г. с представяне на изложбата в Русия и Румъния.

Във Велико Търново изложбата ще бъде експонирана един месец - до 21 август 2017 г.