/ Пресцентър - ГЕРБ
След двумесечни активни преговори вчера бе подписан договорът за плащанията за здраве през 2018 г., между Националната здравноосигурителна каса и съюзите на лекари и зъболекари.

Това информира народният представител от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева, член на социалната комисия в парламента, която обясни и подробности относно параметрите.

С договора се увеличават цените на 136 клинични пътеки, като по тях ще могат да се хоспитализират до 110 000 пациенти повече. Средствата за болнична помощ се увеличават със 148 млн. лв. в сравнение с миналата година. Така общият им размер достига 1 милиард 824 млн. лв.

Предвидени са също 14 милиона повече за първичната и 10 милиона – за специализираната извънболнична медицинска помощ, които ще бъдат насочени към пациентите с хронични и социално значими заболявания.

За разлика от миналогодишния национален рамков договор, в този са предвидени и гинекологични прегледи цитонамазка за жените между 30 и 40 години.

"При стоматологичната помощ най-голям е успехът в преговорите за зъбните протези", обясни още инж. Ганчева. От 1 септември те ще бъдат безплатни за хората между 65 и 69 години.

По данни на българския зъболекарски съюз от това ще се възползват 483 000 души, като пациентите ще плащат единствено труда на зъболекаря. Зъбните протези ще се носят в срок от 4 години, след което ще могат да бъдат заменяни.

Новият договор дава право на допълнителен преглед при зъболекар на всички бременни жени. Децата, които страдат от психични проблеми ще имат сто процента покриване на всички дейности, без заплащане.