Явор Божанков
Явор Божанков
"Бихме искали да разберем дали сделката на Цветан Цветанов за купуването на апартамента му ще бъде разследвана“, каза говорителят на парламентарната група на „БСП за България“ Елена Йончева. „Ако не беше българската журналистика, нямаше да разберем как един български политик - Цветан Цветанов купува луксозен апартамент на скандално ниски цени", заяви още тя.

Народни представители от БСП внесоха в Конституционния съд във връзка с промените в Закона за защита на личните данни, които ограничават правото на свобода на словото и създават условия за цензура и автоцензура на българската журналистика.

„Премиерът категорично заяви, че няма да търпи дори съмнения за корупция - да погледне около себе си, където се случват заменки за милиони и да вземе решителни мерки срещу това“. Това каза народният представител Явор Божанков. „Припомняме, че Цветан Цветанов стана известен като политикът с шестте апартамента. Необяснимото богатство бе оправдано с пенсията на тъщата и тъста. Случайно или не тогавашният шеф на НАП, който води проверката, стана депутат от ГЕРБ“, посочи депутатът. „Благодарение на журналистите днес разбираме, че Цветан Цветанов е собственик на луксозен апартамент от 315 кв.м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Този път, забележете, е купен не с пенсията на тъщата, а със заменки. Четири пъти под пазарната цена, което е дало основание на Цветанов да купи апартаментът с 1 млн. лв. по-евтино“, коментира Божанков. „Защо строителят се е лишил от този 1 млн. лв.- намираме отговор в доклада на ЕК, който твърди, че две трети от прането на пари е свързано с политици и не се разследва в България", изтъкна депутатът. Божанков призова НАП, КПКОНПИ и органите да свършат качествено и обективно работата си.

“Не е справедливо българските граждани да бъдат преследвани за 1 лв. от НАП, българският бизнес да е задължен да свързва касовите си апарати, българските адвокати да са принудени да доносничат за своите клиенти, а политиците да остават необезпокоявани“, заяви той.

Народните представители припомниха, че според последния документ на ЕК 2/3 от скандални сделки на "видни български политици" не се разследват от съответните български органи.