/ netinfo
Децата от детска градина „Бодра смяна“ ще се радват на напълно чист от фини прахови частици въздух. В навечерието на Коледа народният представител Явор Божанков направи дарение на детската градина - уреди за пречистване на въздуха.

Явор Божанков: Металургията прави 16% от износа на България - има нужда от реална подкрепа

Така 108 възпитаници на градината ще бъдат предпазени от последиците на силното замърсяване в града
. „Правя това дарение, за да защитим най-уязвимите - нашите деца. За да дам пример и да призова към действия“, каза народният представител, когато беше посрещнат в градината.

Подарените от депутата машини са сред най-модерните в своя клас. Чрез HEPA фитър те почистват до 99.9% от финните прахови частици, дори с големина под 2.5 микрона, които са най-опасни за здравето.

Чрез система с отделен филтър пречиства до 93.5% от органичните съединения, убива бактерии и вируси. Системата прави катализа, която елиминира и вредните химически съединения. Машината предпазва от алергии, а филтрираният въздух е превенция срещу астма.

Божанков: Отклоняването на трасето на АМ „Русе-Велико Търново“ на 40 км от града е предателство към Горна Оряховица и Лясковец

Така за децата ще бъде осигурена максимална защита срещу последиците от високите нива на замърсяване. Уреди ще бъдат поставени във всяка от четирите занимални в сградата.

България е сред страните с най-мръсен въздух в Европа. Горна Оряховица от своя страна е сред общините, които имат най-мръсен въздух в цялата страна. Най-опасно е влиянието на финните прахови частици с големина под 2.5 микрона.

Веднъж попаднали в белите дробове, те не излизат от там и бавнo ни убиват. Пораженията не настъпват веднага и това прави виновникът трудно забележим. Между 14 и 18 хиляди българи умират на година заради мръсен въздух“, мотивира дарението си народният представител. Той припомни, че България е осъдена от ЕС.

Народният представител призова всички детски градини да бъдат оборудвани с уреди за пречистване на въздуха. „Моята инициатива ще има непосредствен ефект. Ако общината реши да я подкрепи можем да осигурим чист въздух във всяка детска градина на територията на общината. Това ще даде резултат веднага. Без стратегии, без бюрокрация“, каза депутатът.