/ netinfo
Международният ден на белия бастун събра хората със зрителни нарушения в Свищов, за да отбележат заедно неговата важност.  В България за първи път денят е отбелязан през 1980 година, с прояви организирани от Съюза на слепите и е символ на самостоятелността на слепите хора, и стремежа им за достоен живот и равноправие. 

Приложение ще помага на незрящите в градска среда

Тази година ръководството на община Свищов за пореден път сподели международния ден заедно с членовете на териториалната организация на слепите. Председателят на организацията Мария Велчева благодари за активността на хората членуващи в нея и приветства гостите в лицето на кмета на Свищов Генчо Генчев, зам.-кмета Анелия Димитрова, и директорката на ЦСРИ Десислава Йорданова. 

По време на срещата, г-жа Велчева показа на представителите на общината някои от придобивките на клуба. Заместник-кметът Анелия Димитрова разгледа наличното четящо устройство с увеличителен механизъм, което значително улеснява четенето на хората със зрителни увреждания.

Домакините направиха демонстрация на говорещите апарат за кръвно и кантар за измерване на теглото, които са закупени със средства, дарени от кмета на Свищов по повод миналогодишния Ден на белия бастун.

Кметът Генчев позволи да му бъде измерено кръвното налягане - което се оказа в отлични граници, а председателката на териториалната организация показа как работи говорещият кантар, като резултатът от измерването само потвърди видимо добрата ѝ физическа форма. Посещението на гостите бе добър повод да си поговорят с хората и да изслушат част от проблемите, които ги вълнуват.

Генчо Генчев отговори на поставени въпроси във връзка с предстоящото асфалтиране на 45-те улици в Свищов, като подчерта, че такава мащабна инвестиция за асфалтиране на улици и подмяна на ВиК мрежата до сега в Свищов не е правена.

15 октомври е Международен ден на белия бастун

Градоначалникът истински се трогна благодарствените думи на някои от незрящите хора, които споделиха облекчението си от новия тротоар по пътя за болницата, както и от звуковия сигнал, който е добавен към кръстовището на пл. „Свобода“.

„Г-н Генчев, Вие сте единственият кмет, който живее с нуждите на инвалидите. Вие сте единственият кмет, който винаги сте се отзовавал на покана да присъствате на нашите тържества. Уверена съм, че и в бъдеще не ще ни забравите, защото Вие сте единственият кмет, който на 3-ти декември събира всички инвалиди заедно, за да се опознаем, да се видим и да ни подарите по един календар. Това никога няма да го забравим! Благодарим Ви за всичко!“, каза 91-годишната Николинка Димитрова.

„Темата на NOVA“: Невидимият живот на незрящите у нас


В отговор на топлите думи, кметът каза, че това за него е истинският смисъл на живота - Да даряваш добро и да получаваш добро! Той допълни, че обратната връзка със свищовските жители за него е най-важна и тяхната признателност е изключително ценна за него. 

Генчо Генчев поднесе саксийно цвете на г-жа Велчева, с пожелание то да допринесе за повече уют в клуба и увери присъстващите, че винаги могат да разчитат на подкрепата на община Свищов при реализирането на своите инициативи, и бъдещи мероприятия.