Холограми на културни ценности в изложба за празника на В. Търново

Холограми на културни ценности в изложба за празника на В. Търново
Холограми на културни ценности в изложба за празника на В. Търново / DarikNews.bg, архив

Оригинална изложба от холограми на уникални културни ценности ще представят Регионалният исторически музей във Велико Търново и Институтът по оптически материали и технологии – София. Експозицията „Ефектът на оригинала“ е посветена на празника на старата столица и 145 години от създаването на Българска академия на науките. Тя ще бъде открита на 18 март от 11,00 ч. в  музей „Възраждане и Учредително събрание“.

На 30 холограмни пана ще бъдат показани съкровищата на България и реликви от национално-освободителните борби. Включени са елинистически пластики, предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровища, църковна утвар, лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски.

За създаване на холограмите са използвани записи с лазерна светлина директно от оригиналните и разработени в Института по оптически материали и технологии висококачествени свръх дребнозърнести сребърно-халогенидни светочувствителни материали.

Изобразителната холография е едно от най-атрактивните приложения на удостоения с Нобелова награда за физика през 1971 г. метод на Денис Гобор. Холографските копия на музейни експонати се използват за научни изследвания, за запазване и популяризиране на културното и историческото наследство и на частни колекционери, без риск за оригиналите.

Изложбата ще може да се види до 17,00 ч. на 23 март при свободен вход.