Грък спечели Короната на Търновград
Грък спечели Короната на Търновград / netinfo

Джон Джеф Тач от Гърция е носител на Голямата награда на Европейския младежки поп-рок конкурс "Короната на Търновград"

Състезанието се проведе в два раздела за изпълнител и за нова авторска песен. Във второто издание на музикалния форум се включиха участници от 13 страни.

Членове на журито бяха известни имена от родната музикална сцена като Етиен Леви, Маргарита Хранова, композиторите проф. Борис Карадимчев, Андрей Дренников и Валери Костов, музикалните педагози Роси Овчарова и Вики Алмазиду.

Конкурсът се проведе в 4 възрастови категории. Най-малкият изпълнител бе на 6, а най-големият на 30 години.

В първата възрастова група (6 – 10 години) първа награда спечели Мариан Ванизару от Кипър, във втора (11 – 15 години) София Петрова, в трета (16-19 години) Николай Манолов от Горна Оряховица и в четвърта категория (20-30 години) призът грабна Жулиета Иванова. Награда бе връчена и за най-добро изпълнение на българска песен от чужденец – лидерът тук е Йоана Моноф от Израел за песента “Една българска роза”.

Победител в конкурса за нова авторска песен е композиторът Валери Костов за “Розов свят”. В тази категория се състезаваха общо 13 нови песни.

Любопитно от историята на “Короната на Търновград” е, че в предишното му издание е участвал Михай от Румъния, който тази година достигна четвърто място в конкурса Евровизия. Има идея третото издание на музикалния форум да излъчи песен-победител, която да се завърти в радиоефира на Израел.

Наградният фонд на европейския младежки поп-рок конкурс е 5 000 лева като носителят на Гранд При получава 500 евро.

Организатори на конкурса са община Велико Търново и Великотърновския универстет. Председател на организационния комитет е историкът проф. Андрей Пантев.

По време на конкурса бяха направени и редица равносметки за неговото бъдеще и какво би трябвало да се промени в неговия регламент.

В прикачения файл, чуйте мнението на известната българска певица, а напоследък и актриса в няколко столични постановки, Маргарита Хранова.

.