/ netinfo
Готови са картичките, с които младежите от БСП ще набират средства за възстановяване на надгробния паметник на Никола Габровски и Мария Габровска в парка „Дружба“. Те вече са налични в Общинския партиен съвет, който се намира на улица „Христо Ботев“ номер 2 в старата столица. 

Част от тях ще бъдат занесени и на историческия за социалистите хълм Бузлуджа, където привърженици на лявата идея ще могат да си закупят от тях по време на традиционния събор в събота. 

Младежите от БСП започват кампания за реставрация на паметника на Никола Габровски (СНИМКИ)

Картичките ще бъдат разпространени и във всички партийни организации, така необходимите средства за реставрацията ще бъдат събрани по-бързо. Към момента са разпечатани 500 бройки, които ще бъдат продавани срещу 2 лв. При необходимост ще бъдат направени и още. 

На картичката са изобразени двамата съпрузи, заедно със семейството на Габровски. Към момента няма нито една снимка на Мария Габровска в глобалната мрежа, затова се наложи младите социалисти да търсят в книгите от библиотеката на Общинския партиен съвет. С тяхната реализация се заеха членовете на Оперативното бюро на МО Паулина Петрова и Радина Попова. 

Никола Габровски
netinfo


Надгробният паметник на Никола Габровски и Мария Габровска e в лошо състояние от години. Напукан е и има нужда от реставрация. На места е компрометирана и оградата на гроба, а пространството около него е превърнато в своеобразна скейтбордна и велосипедна площадка.
 
„Благодаря на Оперативното бюро на Младежкото обединение и всички млади хора в партията, които подкрепят каузата, както и на ръководството от Общинския партиен съвет. За мен не е нормално за всички надгробни паметници в парка да се полагат грижи, само не и за този на Мария Габровска и Никола Габровски.

Ние няма да стоим безучастно, защото трябва да почитаме миналото си“, сподели председателят на Младежкото обединение Михаил Михалев. Зад думите му застана и заместник-председателят Михаил Стойчев, който изтъкна историческите заслуги на Габровски за провеждането на първата социалистическа сбирка във Велико Търново.