Гледат искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект
Гледат искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект / Дарик Велико Търново

Великотърновски окръжен съд ще заседава по искането на русенската Окръжна прокуратура за отстраняване от длъжност на кмета на Община Велико Търново Румен Рашев и главния архитект Елена Абаджиева. Съдебното заседание ще започне от 11,00 часа и ще се гледа при закрити врата, тъй като в доказателствата се съдържат специални разузнавателни средства.

Искането за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект бе депозирано в началото на месеца в Окръжния съд във Велико Търново. Обвинението срещу двамата е за престъпление по служба и бе повдигнато на 14 септември миналата година по разпореждане на Върховна прокуратура.

С казуса се занимава русенската прокуратура, след като търновски магистрати си направиха отводи. Според прокуратурата кметът е облагодетелствал строителна фирма. С решение на Общинския съвет през 2005 година фирмата е получила парцел за строеж след проведен конкурс. Извън утвърденото от съветниците решение обаче е разрешено и построяването на жилищна сграда, като са предоставени около 8 декара повече на фирмата.