VT
VT / netinfo
Ученици от великотърновското училище „Вела Благоева“ спечелиха конкурс за видео по време на Световната седмица на парите, която се проведе от 27 март до 2 април. Клипът с продължителност 2 минути, изработен от Кристина Каляка от XI клас, Лъчезар Лазаров от X клас, Яна Илиева от IX клас, Цанко Йоргов от XI клас, под ръководството на учителя им Ивалина Климентинова, постигна 988 харесвания и 64 000 прегледи. СУ „Вела Благова“ обучава гимназисти по предприемачество от 7 години.

Световната седмица на парите се провежда в България за втори път. Инициативата се подпомага и администрира от Джуниър Ачийвмънт България, която работи в областта на икономическото образование с 2000 учители в повече от 1100 училища в 450 населени места. Global Money Week е инициатива на Child and Youth Finance International (CYFI), която е неправителствена организация, базирана в Нидерландия и работеща с банки и организации в 132 страни. Целта на организацията е борбата с бедността. Инициативите на CYFI се подкрепят от Нидерландска кралица Максима. В тазгодишната Световна седмица на парите със свои материали участваха централни и търговски банки от Аржентина, Сърбия, Македония, Монголия, Колумбия, Грузия, Молдова, икономически организации от Австралия, Парагвай, Панама и Централна Америка, Нигерия, България, училища и хора от България, Италия, Испания, Португалия, Бруней. Всички снимки и клипове могат да се разгледат на #GMW2017.

В клипа търновските ученици разказват за посещенията и срещите си в Българската народна банка, Българската фондова борса и Стопанския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Темата на клипа им е „Учи. Спестявай. Печели.“ По оценка на ръководството на СУ „Вела Благоева“, конкурсът за видео е най-успешната инициатива на учебните компании „Виктория“ и „Боляри“, в които младите предприемачи практически прилагат наученото.  Училищната общност благодари на всички, които подкрепиха проекта на учениците.