/ iStock/Getty Images
В седем различни състезания ще мерят сили фермери  на десетото юбилейно издание на Събора на овцевъдите, който ще се състои от от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, съобщиха организаторите.

Първата надпревара ще е майсторското обезкостяване на агнета с Ути Бъчваров. Състезанието ще е на 6 май от 13:00 до 14:00 ч. и в него може да се включи всеки желаещ, който може умело да разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож. В същия ден от 15:00 до 16:00 ч. за първи път на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко.  Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус, както от експерти, така и от публиката.

Заради големия интерес и тази година състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни - на 6 и 7 май от 14:30 до 15:30 ч., като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица. За събота, 7 май,  са насрочени надпреварите по машинен млеконадой от кози и ръчно доене на овце. Завидни умения в ръчното доене миналата година показаха 26 участника – мъже и жени, както и пет деца, най-малкото от които на 5 години, припомниха организаторите.

В събота и неделя ще са и зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. В последния ден на събора, 8 май, от 11:00 ч. ще е безспорно най-атрактивното състезание за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Категоричният първенец миналата година бе 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

Десетото юбилейно издание ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. 

Организатори са Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
 
БТА