Експрезидент на Кайзерслаутерн гостува във В. Търново
Експрезидент на Кайзерслаутерн гостува във В. Търново / Дарик нюз

 

Президентът на германският футболен клуб „Кайзерслаутерн", от края на 90-те години на миналия и  началото на настоящият век Герхард Херцог бе във В. Търново. Той гостува, с четирима свои приятели, на собственика на ресторант "Рич" Райко Коев, след като изкараха почивка в Приморско. Петимата се срещнаха с великотърновския фенклуб на "червените дяволи", като сбирката съвпадна със 70- годишнината на патрона на фенклуба- Норберт Тинес. Великотърновските фенове използваха случая и изпратиха по гостите си поздравителна картичка за хер Тинес, който също е експрезидент на "лаутерите".

Херцог, който е идвал в старата столица и през 2001 г., подари на фенклуба купа, знаме на „Кайзерслаутерн", шал, новото клубно списание и новия постер, на който е и българският футболист Илиян Мицански.

„Никога няма да забравя българина Мариян Христов. Той бе страшен футболист, с него станахме шампиони. В „Кайзерслаутерн" съм преживявал тежки моменти, но феновете са помагали повече от ръководството да се излезе от трудната ситуация", разказа развълнуваният от топлия прием  Херцог.

Той разкри, че отборът имат любопитен регионален сблъсък с „Байерн", тъй като баварците считат, че областта Пфалц е принадлежала на тях, докато според "лаутерите" всъщност Бавария е била част от тяхната област.

Гостите бяха приветствани от заместник- кмета Йордан Грозданов, който е член на фенклуба във В. Търново от самото му създаване.  

В събота юбилей имаше и председателят на фенклуба Веселин Комитов, който навърши 60 години и почерпи всички с бира. За юбилея си той получил от „Кайзерслаутерн" оригинална фланелка на Илиян Мицански, плакет и други материали. Българският национал вкара осем гола в контролите за германците, включително и победно попадение с пета срещу „Ливърпул".

Комитов показа и флаг на ФИФА изпратен по повод на 15- ата година от основаването на великотърновския фенклуб, изпратен му лично от Сеп Блатер и заяви, че това е единственият официален флаг на ФИФА в света, предназначен за фенклуб.

Отношенията между "Етър" и "Кайзерслаутерн" останаха топли, след като двата отбора играха мачове от турнира за Купата на европейските шампиони през 1991 г. По- късно ръководството на немския клуб два пъти е правило дарения на великотърновския, а в старата столица бе създадена фенска организация, която има своя плоча на стадион "Фритц Валтер".