Две нови изложби в Хан Хаджи Николи
Две нови изложби в Хан Хаджи Николи / снимка: DarikNews.bg

Две нови изложби са подредени в художествената галерия на Хан "Хаджи Николи" във Велико Търново. Тази седмица бе открита експозицията на известния български художник Антон Антонов, която показва 34 негови живописни платна. Тя ще гостува в старата столица до 19 октомври.

Антон Антонов показва свои картини пред великотърновската публика за трети път. Популярният живописец е роден в София. Възпитаник е на ВТУ, където през 1984 г. завършва специалност "Живопис". От 1989 г. е член на Съюза на българските художници. Участвал е в множество колективни и самостоятелни изложби в България, Германия, Португалия, Полша, Франция, Словакия, Австрия и САЩ. Негови творби са притежание на редица частни колекции в целия свят.

До 20 октомври в Хан "Хаджи Николи" ще може да разгледате и изложбата "Учителят и ученикът". Тя представя 49 графики на Иван Маринов, първия щатен преподавател и основоположник на Катедра "Графика" във ВТУ и неговия ученик - майстора на графиката Петър Лазаров.

Подбрани са малко известни зимни търновски пейзажи на вече покойния Иван Маринов, както и по-популярни негови творби на историческа тематика. Изложбата допълват и 28 графики на Петър Лазаров, повечето правени при посещението му в Китай.

Петър Лазаров живее и работи от около 20 години в Холандия. Негови твобри могат да се видят в престижните музеи в Холандия, Белгия и други страни, както и в частни колекции. Петър Лазаров е майстор на графичните отпечатъци. През 2008 г. е избран за един от десетте най-добри графици в света от Организационния комитет на Световния конгрес за малка графика и екслибрис в Пекин.