Danu4ni deklaracii
Danu4ni deklaracii / netinfo
За юридически лица срокът е 31 март, съобщиха от НАП – В.Търново
До 2 май е срокът за подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица, съобщи днес Петко Николов, Директор Дирекция „Обслужване” в ТД на НАП – Велико Търново. „Няма промяна в сроковете. За физическите лица срокът е 30 април, но тази година е до 2 май заради почивните дни”, конкретизира Николов. В този срок лицата трябва да платят и задълженията си.
 
„Данъчната кампания на НАП започна още на 3 януари, а първите декларации през тази година са подадени по електронен път”, уточни още Николов. Подаването на декларации по електронен път набира все по-голяма популярност. Над 90% от всички данъчни декларации вече се подават по електронен път.
 
Около   2 500 са подадените до момента декларации от юридически лица, като 80% от тях са подадени по електронен път, отчитат от НАП.  1 800 са подадените данъчни декларации от физически лица – едва 40% от тях обаче са подадени по електронен път.
 
Въведената от 1 година възможност данъчни декларации по електронен път да се подават без електронен подпис улеснява хората, убеден е Николов. И конкретизира, че за целта е въведен Персонален идентификационен код, който се получава безплатно в НАП. Чрез него гражданите могат да правят и други справки.
 
Няколко са начините за подаване на годишните данъчни декларации. В хартиен носител те се подават в офисите на НАП.
 
Друг начин е използването на лицензиран пощенски оператор с обратна разписка.
 
„С Български пощи имаме сключен договор и в 17 клона в областта има гишета за данъчни декларации. Там при подаване на декларациите се получава бележка с входящ номер", обясни  ще Николов.

Последният начин за подаване е Декларация с бар код. Това е   алтернатива на електронното подаване и гарантира вярност и точност. Но в този случай декларацията трябва да бъде разпечатана на хартиен носител.
 
Запазва се възможността лицата да получат отстъпка 5 % за физически лица, но новото е че не може да надвишава 1 000 лв. „Изисква се декларацията да е подадена до 31 март  по електронен път, данъкът да е платен до 2 май и към датата лицата да нямат неплатени задължения към НАП”, обясни още Петко Николов.
 
Новост през 2017 година е, че на лицата се дава възможност да направят еднократно до 30 септември корекции в данъчните декларации. „Така отново стимулираме доброволното изпълнение на задълженията", поясни  Николов.
 
От тази година се дава възможност и за подаване на декларации за починали лица.
 
Запазват се данъчните облекчения от предходните години .Запазват се и санкциите .

При неподаване на декларация в срок глобата е до 500 лева за физически лица и от 500 до 3 000 лв. за юридически лица. На санкция подлежи и съответния управител или синдик – от 200 до 1000 лв.
 
Самоосигуряващите се лица, които не са в трудови правоотношения вече дължат по 18,40 лв. на месец за здравни осигуровки, напомни Николов.