Делегация от Общината участва в конференция на Лигата на историческите градове
Делегация от Общината участва в конференция на Лигата на историческите градове / dariknews.bg

 

Велико Търново ще участва в Световна конференция на Лигата на историческите градове, която ще се проведе от днес до 15 октомври в японския град Нара. Старата столица ще бъде представена от кмета на Община Велико Търново Румен Рашев, Мариела Цонева, директор на Дирекция „Европейска интеграция, фондове и програмиране", Снежана Данева, директор на Дирекция „Бюджет, икономика и инвестиции", директора на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" Даниел Панов и археолога проф. Николай Овчаров като представител на Министерство на културата. По времена изложението в Япония ще бъде направена презентация на Велико Търново в рамките на втората кръгла маса, посветена на темите „Уникалното градско планиране, използващо историческите характеристики" и „Градът, поддържащ своята история - хармонично съвместно съществуване". 

В рамките на конференцията в Нара ще бъдат представени рисунки на Дамян Дачев, ученик от СОУ „Вела Благоева". Една от тях  е участвала в конкурса за детска рисунка „Моя роден град и неговото историческо наследство" на Лигата на историческите градове и ще бъде отличена с награда.

Лигата на историческите градове е международна неправителствена асоциация,  създадена през 1994 г. Тя обединява 86 исторически градове от 55 държави, сред които са Рим, Берлин, Париж, Виена, Брюксел. Велико Търново е приет като нов член в асоциацията с решение на Борда на директорите на Лигата на историческите градове на 14 октомври 2009 г. За включването на Велико Търново в нея спомагат президентът Георги Първанов, японският посланик у нас Цунехару Такеда и принц Акишино.