Цяла градина от цветни български имена вече са почти изчезнали
Цяла градина от цветни български имена вече са почти изчезнали / Sofia Photo Agency, архив

"Цяла градина" от фантастични български имена на растения вече са почти изчезнали и много рядко се дават на новородени деца - Босилка, Върбан, Ружа, Невена, Росена, Сълзица, Латина, разказа пред БТА доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. На тяхно място възникват чуждоезичните им аналогии - Дейзи вместо Маргарита, Джасмин вместо Жасмина, Кармела вместо Лозанка. С времето са изчезнали и други имена, които не са успели да се наложат, като Хризантема, Гладиола, Циклама, Фиданка, Гюла, Трендафила. Тя признава, че цветните имена спрямо традиционния антропонимичен календар са значително намалени и изменени. Постоянни са емблематичните Цветан, Цветанка, Албена /което идва от планински божур/, останалите имена, като че ли се загубват в другата палитра от лични имена, смята експертът.

Жените са в своето царство именно на Цветница

По думите на доц. Петя Банкова сред новородените деца с цветни имена най-много са наречени Цветан и Цветанка. Красиво женско име, което търпи своето възраждане, е Калина. Други популярни днес имена - Сеяна и Рая, също са адресирани към Цветница - едното е свързано с глагола "сея", а другото - с райската градина, обяснява етнологът.

От мъжките имена продължават да са харесвани Ясен и Явор - традиционни имена, заредени с много смисъл и послание на дървета символи, които са пазители и на семейството, и на приятелството, отбеляза доц. Банкова.

Жените са в своето царство именно на Цветница Да си кръстен на цвете или растение означава, че твоите родители са заложили едно пожелание животът ти да бъде пъстър и цветен, да имаш късмет, хората да ти се радват и ти да носиш радост на хората, смята доц. Петя Банкова. Тя разказа, че, когато изследва личните имена, винаги разпитва респондентите за мотивите да бъдат наречени по определен начин и посочи, че личното име е дар и зад него винаги има някаква история. В представата на българина женските цветни имена винаги са били носители на красота, на свежест, на плодовитост, затова са били много разпространени. При мъжките имена приоритетни празници са Гергьовден, Ивановден, Димитровден. Жените са в своето царство именно на Цветница /Връбница/, смята тя.

Върбовите клонки притежават свещена сила, защото са осветени

И до днес се спазва традицията на Цветница да се посети храма и да се осветят върбови клонки. Доц. Банкова обаче припомня това, което сме позабравили - за какво служат върбовите клонки. Те се пазят през цялата година, държат се над домашния иконостас, с тях възрастната жена в дома може да бае против уроки, а в някои региони ги използват и срещу гръмотевици и градушка, обясни тя. Вярва се, че върбовите клонки притежават свещена сила, защото са осветени в храма, в сакрално пространство и време - една седмица преди Великден.